Myter kring valutaprocessen-Del 6

myt6.jpg

"Vi har så hög nettomarginal att vi kan strunta i valutakurseffekter – det jämnar ut sig i det långa loppet....”

Ska vi vara ärliga så är just detta uttalande inte en myt eller att bedömas som felaktigt ur något perspektiv, speciellt om företaget i fråga är ett familjeägt ”högmarginalbolag” som funnits i generationer och som inte har några planer på att förändra detta.

Är bolaget däremot noterat på någon börslista så skapar sannolikt ett sådant uttalande ett lägre börsvärde pga ökad osäkerhet.

Det är idag närmast en ”hygien faktor” att åtminstone valutasäkra sin kund- respektive leverantörsreskontra för att skapa någon form av trovärdighet i sina levererade månads- och kvartalsbokslut. Det alltid är trist att behöva justera ner bokförda resultat på grund av realiserade negativa valutakurseffekter....så varför riskera 2, 3 el 4% i minskad nettomarginal på något som man väldigt enkelt kan kontrollera digitalt till en väldigt låg kostnad?